IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Германия отново ще е шампион по бюджетен излишък

Федералната република е и световен шампион в износа на капитали, а това крие рискове, предупреждава Ifo

20:37 | 13.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия ще отчете най-високия излишък в света по салдото по текущата си сметка за четвърта поредна година въпреки спада на износа, показват изчисления на института Ifo.

„През 2019 г. това ще бъде равностойността на 276 милиарда долара", каза икономическият специалист на Ifo Кристиан Гриме в петък пред информационната агенция Reuters. На второ място е Япония с 188 млрд. долара преди Китай с 182 млрд. долара.

Огромният германски излишък се дължи главно на факта, че в чужбина се продават много повече стоки и услуги от Германия, отколкAото федералната република внася от там. Въпреки че износът на стоки се увеличи само с 1,0 процента през първите седем месеца на тази година, търговският излишък достигна почти 139 милиарда евро.

От години Германия е критикувана в международен план силно заради излишъка си. Европейската комисия, Международният валутен фонд (МВФ) и президентът на САЩ Доналд Тръмп са сред критиците. Последният смята, че страната му е в неизгодна позиция в търговията и затова заплашва да наложи наказателни мита за европейските автомобили.

Според изчисленията на Ifo САЩ ще регистрират най-високия в света дефицит по текущата сметка – в размер на 480 милиарда долара тази година, при това въпреки наказателните мита за много китайски продукти. „Това е така, защото търговският конфликт тежи както върху износа, така и върху вноса, така че вероятно ефектите върху салдото по текущата сметка ще бъдат доста ниски през тази година", каза Гриме.

Спрямо брутния вътрешен продукт германският излишък по текущата сметка за 2019 г. трябва да падне за четвърта поредна година до 7,1 процента. През 2015 г. той достигна пика си от 8,5 процента. Въпреки това ЕС счита, че най-много шест процента са жизнеспособни в дългосрочен план. Брюксел посочва дефицитите, които се сблъскват с толкова големи излишъци, и предупреждава срещу големия дълг на държавите с дефицит.

Много икономисти също гледат критично на излишъците. „Германия изгражда повече финансови изисквания към чуждестранните страни, отколкото чуждестранните страни спрямо Германия", каза Гриме. В крайна сметка се изнасят не само автомобили, оборудване и химикали, но и заеми за финансирането им. „Следователно Германия е и световен шампион в износа на капитали", каза Гриме. Това може да бъде проблем, когато става дума за неизпълнение на задължения - например, когато чуждите държави вече не могат да обслужват тежестта на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още